Efectele fumului asupra pielii

27 Septembrie 2017, 08:36   95   Maria Mihaiu

Organizatiei Mondiale a Sanatatii a declarat ziua de 31 mai drept ziua mondiala de lupta impotriva fumatului, însa pentru a renunța la fumat sau a reduce substanțial numarul de țigari fumate pe zi se poate începe chiar de azi.

In Elvetia și SUA s-au făcut studii care au relevat faptul că avertismentele despre efectele letale ale fumatului au un efect contrar.

Aceste studii arata că mesajele de pe pachetele de tigări au efecte inverse asupra fumatorilor, ei îsi “inving spaima” cu câte … o țigară aprinsa.

Soluția eficientă pronunțată de oamenii de știință, pentru a renunța la fumat ar fi mesajele care afirmă ca fumatul TE URÂȚEȘTEte îmbătrânește prematur și te fac neatrăgătoare…  Aceste mesaje sunt de impact, mai ales în cazul femeilor. Tot studiile dermatologice au demonstrat, cu certitudine, că femeile sunt mai sensibile decât bărbații la efectele nocive ale fumatului și în special efectele distructive se răsfrâng asupra tenului.

In structura feței apar modificari datorate de apariția ridurilor, s-a dovedit științific că 10 ani de fumat lasă urme vizibile pe față, apare o îmbătrânire prematură și o pigmentare de la galben la cenusiu a tenului. Modificările dermatologice, în ceea ce priveste tenul femeilor, se datorează scăderii accentuate a producției fibrelor de elastină, și colagen elemente responsabile de elasticitatea si rezistenta pielii. O alta componentă ce menține hidratarea pielii și apa transepidermică se diminueaza drastic - acidul hyaluronic din pilele.

In 2012 in acest articol (http://blog.mariamaria.ro/?p=1515  )  am subliniat câteva aspecte legate de efectele nocive ale fumului de tigară asupra pielii, între timp a aparut legea "antifumat", sau mai bine spus a interzicerii fumatului în spatiile publice.

Sunt de părere că fiecare ia propiile decizii în ceea ce priveste stilul de viată, atâta timp cât nu-i afectează pe cei din jur.

Însa voi trece în revistă efectele fumatului asupra pielii si voi veni cu o precizare  despre efectele fumatului  .

In calitate de fosta fumatoare, pot sa exprim o pozitie obiectiva, dar tranșantă despre necesitatea renunțării la fumat, și la postura de a-i “obliga” la fumatul pasiv pe nefumatori.

Principalii “responsabili” de efectul toxic asupra pielii

Fumul de țigară contine peste 4.000 de substante chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om și alte 43 sunt cancerigene. Cei mai toxici compuși sunt nicotina, gudroanele și monoxidul de carbon.

Nicotina provoacș micșorarea diametrului vaselor sangvine prin contracția fibrelor musculare netede din pereții vaselor sanguine, fenomenul se numeste vasoconstricție.

Care este efectul?

Se reduce afluxul sanguin, iar aceasta duce la diminuarea oxigenării și a schimburilor la nivel celular, practic, vasele sanguine sunt „strangulate” și se reduce cantitatea de sange care irigă pielea.

Alte urmari ale acestui proces sunt diminuarea cantității de estrogeni, ceea ce amplifică efectul dăunator asupra pielii femeilor și în special a celor aflate la menopauză.

În cazul marilor fumătoare diametrul fibrelor elastice este crescut si fragmentat. Tenul lipsit de oxigen și nutrienții transportați de sânge se deshidratează în timp și capătă un aspect tern, lipsit de strălucire și luminozitate.

Specific fumătoarelor sunt ridurile pronunțate din jurul gurii, datorită slăbirii mușchilor auriculari și căderea pomeților datorită slăbirii mușchilor pieloși din zona zigomatică.

Gudroanele duc la intoxicarea întregului organism, iar în acest caz organismul trebuie să “lupte continuu” pentru curățare, pentru a se mentine sănătos, fiind obligat să consume antioxidanți și vitamine în plus.

Este de la sine înteles că fumatul este mult “mai plăcut” atunci cănd se consumă, cafea, sucuri acidulate, sau alcool, unele potentându-le pe celelalte, iar dacă vom “diseca” și compoziția acestor lichide, dacă se consumă în exces, au și ele repercursiuni negative asupra pielii.

Gudroanele din fumul de tigară sunt cancerigene.

Monoxidul de carbon este un alt factor care scade capacitatea de transport a oxigenului, acesta ducând și la apariția aterosclerozei.

Fumul de tigară eliberat în atmosferă are un efect de uscare a pielii, efectul negativ al fumului extinzându-se și asupra fumatorilor pasivi, din fericire acest aspect s-a diminuat în spațiile publice începând din această lună.

Maria Mihaiu

Cosmeticiana&Trainer Cosmetica NaturistaNoutati

Contact